Voor zowel persoonlijk als zakelijk niveau.
Het klimaat beheerste het nieuws de afgelopen maanden. De alarmerende getallen over de opwarming van de atmosfeer en het gebrek aan adequate oplossingen resulteerde in het feit dat het klimaat het meest besproken onderwerp van 2019 was. Het is nu 2020 en wij, van duurzameprinters.com, vinden dat het ook aan jou is om de klimaatverandering tegen te gaan. Er is geen ontkomen meer aan! De jaren 20 worden de jaren van verandering. Daarom geven wij je 8 tips om duurzamer te leven. Deze tips zijn makkelijk te adapteren voor zowel persoonlijk als zakelijk niveau.
Tip 1: Digitaliseer!
Bestaat er nog altijd een “print-cultuur” in jouw bedrijf? Kampen jullie ook met personeelstekort? Werk efficiënter door te digitaliseren en zorg ervoor dat je meer kan, met minder mensen! Zorg ervoor dat het digitaliseren gestimuleerd en gefaciliteerd wordt!
Tip 2: (Her)gebruik duurzame cartridges!
Als je veel print, ontkomt er niet aan om regelmatig inkt cartridges van de printer te moeten vervangen. Volgens Gerhard van Klaveren, directeur Van Klaveren CCC, worden er meer dan 1,1 miljard inkt- en toner cartridges verkocht, waarvan meer dan 500 miljoen exemplaren op de stortplaats terechtkomen. Koop daarom duurzame cartridges en stuur je gebruikte op naar een recycle punt!
Tip 3: Schakel je computer uit! Geen stand-by!
Het klinkt misschien klein of onbenullig, maar hoeveel collega’s die je kent, klappen hun laptop dicht als ze het kantoor verlaten. Daarnaast hebben veel PC’s, laptops ook een Eco-button waarbij het geen 175 Watt verbruikt, maar 2 Wat. Zie hier voor meer informatie.
Tip 4: Installeer een Ecofont als standaardlettertype
Dit is binnen twee minuten gebeurd! Dit lettertype verbruikt minder inkt, zodat je langer met de toners kunt doen. Meer informatie vind je op www.ecofont.com
Tip 5: Let op de eco-compensatie!
Iedereen weet ondertussen van dat knopje bij de luchtvaartmaatschappijen, waar je een klein bedrag compenseert voor je CO2 uitstoot. Je wilt natuurlijk het liefst dingen aanpakken bij de oorzaak en niet eens te hoeven compenseren. Maar omdat onze verslaving aan reizen en vliegen niet te stoppen lijkt, worden er nieuwe manieren gevonden en is CO2 compensatie een van de oplossingen. Onze voorspelling voor 2020 is dat meer online en offline bedrijven deze CO2 optie gaan toevoegen bij het afrekenen. Voor nu zijn er al een aantal online kleding webshop die het geïmplementeerd hebben. Hierdoor wordt niet alleen je CO2 impact verminderd, maar ook je bezorgschaamte neemt af, waardoor je met een gerust hart een lading pakketten bij de buren kan laten afleveren in 2020! Daarnaast heeft Shell ook iets soortgelijks ingebracht, waarbij je een aantal cent extra betaald voor je volle tank, om zo CO2 neutraal te tanken!
Tip 6: Drink minder koffie – of zoek lokale oplossing!
Drinken je collega’s ook aardig wat kopjes koffie weg per dag? Het drinken van 4 koppen koffie per dag gedurende het hele jaar, heeft een CO2-voetafdruk die even groot is als een gemiddelde auto na een reis van 64,37 kilometer. Twee latte’s per dag heeft zelfs een CO2-uitstoot die gelijk is aan een vliegreis naar de andere kant van Europa (De Betere Wereld). Wat kan je doen? Zoek een partnership met een lokale oesterzwammen kwekerij! Deze kwekerijen produceren oesterzwammen met koffiedik. Zo kan je bij hen je koffiedik inleveren en krijg je er oesterzwammen voor terug! Win-win,toch? En zo hoef jij je niet meer schuldig te voelen als je aan je 4e kopje koffie begint.
Tip 7: Maak gebruik van de Deeleconomie!
Delen is de nieuwe trend van 2020. Zo kan je een auto delen via Cambio, Drivenow of Car2Go. Heb je een beamer nodig voor een meeting, of een ander apparraat? Bekijk dan eens Peerby. Via dit deelsysteem kan je spullen huren of lenen van je buren!
Tip 8: Blijf nieuwsgierig!
Wees bewust van je keuzes en blijf altijd kritisch evalueren of dit wel de goede keuze is! Neem als voorbeeld afval scheiden. Een Nederlander opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. 20% van ons afval bestaat uit verpakkingen. Menig mens scheidt tegenwoordig afval en de basiskennis is aanwezig.
Tip voor 2020: Verdiep jezelf ook in wat wel en niet in de bak mag!
Bijvoorbeeld; wist je dat mandarijn netjes niet bij de plastic bak mogen, ook al zijn ze geheel gemaakt van kunststof? Dit is omdat de netjes vast komen te zitten in de maalmolens van de machines, waardoor de machines moeten worden stilgelegd en het proces vertraagd wordt.