was successfully added to your cart.

Winkelmand

Milieu impact van printen

By februari 18, 2020Grondstoffen
papier afdrukken

De meesten denken dat papier een milieu onvriendelijk product is binnen het kantoor en dat de milieu impact van printen hoog is. Deels waar, maar er zijn ook positieve feiten! Wij van duurzameprinters.com delen graag de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de print industrie:

Feiten

– Volgens Papier Recycling Nederland werd er 1262 kiloton papier gebruikt voor verpakkingen in 2017. Daarvan wordt 1099 kiloton gerecycled, een recyclingspercentage van maar liefst 88%.

– Één krant produceren kost 1% van een boom. Lees je elke dag de krant? Reken er dan op dat daarvoor 4 hele bomen zijn gekapt, vervoerd, vermalen, gebleekt, geperst, gedrukt en bezorgd! (per jaar) (Groennieuws, 2020)

– Verse vezels uit verantwoord beheerd bos is een noodzaak voor de huidige papier kringloop. Door recycling van papier neemt de kwaliteit van vezels af. De papierindustrie heeft verse vezels uit verantwoorde beheerde bossen nodig om een duurzame kringloop in stand te houden (Papierenkarton, 2019).

– Nederland is dé koploper als het gaat om recyclen, maar liefst 29% van alle materialen worden gerecycled (Rabobank, 2019).

Vogue Italia

Er zijn grootgebruikers in de printindustrie en die op hun manier investeren in duurzame productie. Zo heeft Vogue Italia haar laatste editie uitgebracht op duurzaam papier en zonder foto’s. Dit om statement te maken over de klimaat impact van fotoshoot’s in printed

magazines. Zo zegt Emanuele Farneti over de september Issue van Vogue Italia “Honderd en vijftig mensen waren betrokken. 20 vluchten werden gemaakt en meer dan een dozijn aan treinreizen. Veertig auto’s en meer dan zestig internationale leveringen. 10 uur lang lichtknoppen non-stop aan en uit waarvan de stroom deels gegenereerd werd door gas generatoren. En dan spreken we nog niet eens van de food-waste door de catering…..”.

Duurzame verpakkingen

Zo groeit de vraag ook naar duurzame verpakkingen en materialen. Verpakkingen zijn nou eenmaal hot! Op dat gebied nemen met name plastic verpakkingen een dubbelrol in. Bedrijven hebben het liefst zo min mogelijk plastic verpakkingen.
Het Europese verbod op plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes, dat per 2021 ingaat, past in deze duurzaamheidstrend. Zo signaleren experts nu al een flinke toename in de vraag naar kartonnen verpakkingen, bij voorkeur met een duurzame uitstraling!

3 Key players

Wij van Duurzame Printers zien drie voorlopers op het gebruik van papier als vervanger van ander materiaal:

1. Ecologic

Californisch bedrijf Ecologic kwam met het geniale idee om papieren flessen te maken van gerecyclede materialen. De buitenkant van het flesje is gemaakt van gerecycled karton en kranten. Naast waterflessen, produceert Ecologic ook wijnflessen, verzorgingsproducten en wasmiddel containers. (header foto: Ecologic)

2. Coca Cola

Ook Coca-Cola, de koning van plastic verpakkingen, lanceerde afgelopen november een nieuwe manier van blikjes verpakken; De KeelClip. Met deze stap bespaart Coca-Cola alleen al in Nederland jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic en wordt de bestaande verpakking van plastic krimpfolie vervangen door karton.

3. Paper on The Rocks

De koploper van het elimineren van de milieu-impact van papier is wat ons betreft het bedrijf Paper on The Rock. Zij gebruiken namelijk geen bomen voor het produceren van hun notebooks. Normaal papier kan tot 7 keer worden gerecycled. Steen papier is de vervanger van traditioneel papier en is 100% recyclebaar.

Bekijk de onderstaande video om het proces in werking te zien.

Zelf ook verduurzamen? Bekijk eens onze duurzame printers.

;